Mod de preparare coliva traditionala:
Coliva trebuie fiarta cu o seara inainte, pentru a avea timp sa se raceasca pana a doua zi.
Mai intai vom alege arpacasul de eventualele impuritati si il limpezim bine, in mai multe ape, pana cand apa in care il spalam va iesi curata.
In mod traditional, se spune ca arpacasul trebuie spalat in noua ape caldute, corespunzatoare celor 9 cete ingeresti.
Punem apa si sarea intr-o oala care stiti ca nu lipeste si adaugam arpacasul.
Proportia trebuie sa fie o parte arpacas, trei parti apa!
Fierbem la foc mic si cand arpacasul incepe sa infloreasca si a absorbit aproape in totalitate apa, focul se opreste,oala se acopera si se lasa sa stea minim o jumatate de ora ,astfel va absorbi din apa.
Dupa ce a trecut minim 30 de min se pune din nou la foc mic si adaugam zaharul si din acest moment vom avea grija sa amestecam continuu cu o lingura de lemn, pentru ca acum se va lipi foare usor .
Lasam pe foc pana la absorbirea completa a zaharului.
Dam deoparte si acoperim fie cu un stergar curat , fie cu folie alimentara. Daca nu o veti acoperi va face o "coaja" deasupra.
Tot seara, dupa ce s-a racit complet coliva ,adaugam aromele coaja de lamaie si nuca si mestecam bine pana le incorporam .
In acest moment gustati si daca este cazul mai adaugati arome dupa gustul propriu .
A doua zi dimineata se va orna coliva .Macinam biscuitii la robot si cu ajutorul unei site acoperim suprafata colivei cu un strat de biscuiti. Pentru a forma crucea de pe coliva folosim un sablon.
No comments:
Post a Comment