MUCENICI MOLDOVENEȘTI CU MIERE ȘI NUCĂ



Ingrediente aluat:
100gr unt la temperatura camerei
300 ml lapte
14 gr drojdie uscata
2 plicuri zahar vanilat sau esenta de vanilie
50 gr miere de albine 
2 oua
2 linguri ulei
1 lingura rasă coaja de lămâie 
600 gr făină tip 000
Sare(un vârf de cuțit)


+ 100 gr unt - să ungem foaia de aluat 
+ 1 ou să ungem covrigii

Sirop:
1000 ml apă
500 gr zahăr 
Sucul și coaja de la o lămâie
esenta de rom
50 ml rom sau coniac( se adauga la final)
50- 100 gr miere (pt uns deasupra)

Decor:
nuca măcinată

Mod de preparare:
       Într-un vas încăpător punem faina .
Amestecăm laptele untul și zahărul și încălzim puțin. Adăugăm drojdia , lăsăm să acționeze câteva minute.Amestecul se toarnă peste făină și frământăm bine.
      Trebuie să obținem un aluat nelipicios în caz contrar mai adăugăm puțină făină. Aluatul obținut îl ungem cu ulei și se pune la dospit (trebuie să își dubleze volumul). Se împarte în două părți egale . 
     Fiecare parte se întinde în formă dreptunghiulară și se unge cu untul moale .
APOI IMPATURIM ALUATUL (VEZI FOTO). Acestea se pun in folie alimentară și se dau la frigider cel puțin jumătate de oră.
      În acest timp pregătim siropul. Fierbem apa,zahărul sucul și coaja de lămâie. 
Acesta se lasă la răcit.
      Scoatem de la frigider jumătate din aluat,il întindem cu sucitorul intr-o foaie dreptunghiulară cu diametrul de 20×40 cm .
      Tăiem fâșii cu lungimea de 40 cm și lățimea de 1,5 cm, acestea se răsucesc și le dăm de în forma cifrei 8. Aceștia se pun în tava,ii acoperim cu un prosop și mai lăsăm la dospit pentru încă jumătate de oră.(la fel procedăm și jumătate de aluat rămasă la frigider)dăm la cuptorul preîncălzit pentru 20-30 la 175 °C.
      După ce s-au rumenit îi scoatem din cuptor si apoi turnăm siropul rece  peste ei,acesta va fi absorbit de mucenici în câteva minute .
II ungem cu miere si presarăm nuca măcinată după care se pot servi.

Poftă bună si spor la gatit!


No comments:

Post a Comment