TORT MIMOZA

Tortul Mimoza , reteta traditionala de 8 martie in Italia.

Obiceiul este de a oferi doamnelor buchetele de mimoza si de a se pregati acest tort. In varianta originala este un tort delicat, cu blat simplu, pufos si umplut cu cremă diplomat (cremă de patiserie clasica și frișcă).
Acesta își datorează numele de la micile bucăți de blat de tort cu care este decorat și care seamănă cu ciorchinele de flori de mimoza, minunata floare galbenă de primăvară!

Noi am dorit sa reinterpretam varianta clasica si am folosit crema de ciocolata .

                                                 
Ingrediente:
blat de tort clasic(vezi reÈ›etă aici):

Varianta 1
pt crem
ă de cicocolata:
1 kg lapte
galbenuÅŸuri
80 gr unt
300 gr ciocolat
ă neagră
esenÈ›a de rom
100 gr zahar
100 gr amidon de porumb(ca inlocuitor -2 plicuri praf budinca )

pentru insiroparea blatului:
200 ml cafea espresso cu 2 -3 picaturi esență de rom

Mod de preparare:

   Pentru a realiza crema: se pune laptele la încalzit , separat galbenuÅŸurile se omogenizează cu zahărul,amidonul ÅŸi un praf de sare.
Când laptele este cald se adaugă,ciocolata taiata cat mai marunt si compoziția de gălbenușuri iar apoi se amestecă cu un tel în mod continuu până la îngroşarea cremei( aprox 3-4 min). se adauga untul taiat bucatele mici,iar la final esența de rom.
Crema obținută se intinde uniform peste foile de pandispan.

Varianta 2 
Ingrediente cremă de vanilie:
1 l lapte 
200 gr zahăr
8 gălbenuşuri
150 gr de amidon( sau făină -înlocuitor)
esența de vanilie
100 gr unt

Mod de preparare:
             Pentru a realiza crema: se pune laptele la încalzit , separat galbenuÅŸurile se omogenizează cu zahărul,amidonul ÅŸi un praf de sare.
Când laptele este cald se adaugă compoziá¹­ia de gălbenuÈ™uri È™i se amestecă cu un tel în mod continuu până la îngroÅŸarea cremei( aprox 2-3 min). 
            EsenÈ›a de vanilie si untul se adaugă la final.

pentru decor:
frișcă

Mod de ansamblare:
Se taie tortul în trei straturi.
Blatul din mijloc se taie cubulețe (vezi foto)
Așezăm primul blat pe tava de servire,se însiropează după preferință. Punem crema apoi urmatorul blat.
Învelim tortul cu frișcă bătută. La final presărăm blatul (tăiat cubulețe). Pe margini decorăm cu frișcă.


sectiune:                       



Poftă Bună!


No comments:

Post a Comment