PANDISPAN PUFOS IDEAL PENTRU TORTURI /Pan di spagna soffice e alto!

Toate secretele pentru a obține un blat de tort pufos !

Ingrediente:

6 ouă mari
190 gr făină
150 gr zahăr
Esență de vanilie sau rom(pentru cel de cacao)
O linguriță zeamă de lămâie
5 g praf de copt
30 g cacao


Mod de preparare:

          Pregătim o formă clasică de tort cu inel detașabil, o ungem cu un strat de unt și tapetăm cu făină.
         Batem spumă albușurile(și punem în ele o lingură de zeamă de lămâie). Acidul va face spumă puțin mai fermă
După ce își măresc volumul, punem o parte din zahăr (cam trei sferturi)

         Apoi vom spuma gălbenușurile la fel că pe albușuri, adăugăm 4 linguri de apă. Peste ele mai adăugăm, esență de vanilie sau de rom și restul de zahăr rămas de la albușuri. Mixam bine 5 -6 minute, trebuie să obținem o spumă consistentă și să se deschidă la culoare.
        Turnam gălbenușurile bătute, peste albușuri, dar nu le amestecăm. Folosind o strecurătoare, cernem și un strat de făină( în care s-a pus deja praful de copt) deasupra încet, iar doar acum începem să amestecăm. Trebuie să facem mișcări lente, pentru a nu scoate tot aerul încorporat deja.
       Turnam în fomă de copt apoi dăm la cuptor la 170 grade Celsius pentru 40 min (ori până când scobitoarea introdusă iese curată).


Info:
       Pentru varianata cu cacao trebuie să scoateți 20 de grame din cantitatea de făină și să o înlocuiți cu cacao.
Blatul se lasă să se răcească în formă măcar 20 minute înainte de a-l scoate, altfel, iarăși, se poate lasă.
      Dacă doriți un pandișpan mai înalt ce poate fi tăiat în straturi, preparați pandispanul din 8 ouă (și adaptați cantitățile prezentate)
formă folosită în poză(are diam. de 26 cm)



                                                  
Poftă Bună!

Ricetta in collaborazione con : 
Ricetta e Segreti come fare il Pan di spagna soffice e alto!

Ingredienti:
6 uova di taglia grande
190 gr farina
150 gr di zucchero semolato
buccia grattugiata di 1 limone
1 cucchiaino succo di limone
1 bustina di vaniglia (oppure estratto)
1 pizzico di sale
5 gr lievito per dolci
30 gr di cacao amaro(per il pan di spagna di cacao)

Procedimento:
        Prima di tutto, montate con l’aiuto delle fruste elettriche o della planetaria a velocità massima, i tuorli tutte insieme con lo zucchero, la buccia di limone finemente grattugiata, il pizzico di sale e la vaniglia.
Agiungete anche 4 cuchiai di acqua.
Montate bene aneve gli albumi, aggiungete un cucchiaino di succo di limone.
      Dovrete ottenere un composto molto chiaro, spumoso, molto denso e compatto che quadruplica di volume!
       Questo passaggio è fondamentale affinché le uova inglobino aria e regalino il volume finale al vostro pan di spagna.
unite i uorli con albumi gia montati e puoi aggiungete  in 2 riprese la farina e il lievito precedentemente setacciate insieme.
       Mescolate lentamente a mano dal basso verso l’alto con un cucchiaio di legno o spatola al fine di non smontare l’impasto e ottenere un composto spumoso e areato.
       Infine l’impasto in una teglia precedentemente imburrata e infarinata
cuocete in forno statico ben caldo a 170° nella parte media per circa 40 minuti. Senza aprire per almeno 30 minuti. E’ pronto quando si forma una crosticina dorata in superficie e lo stecchino risulta asciutto!
       Sfornate, lasciate intiepidire 15 minuti nella teglia. staccate con un coltello le pareti della torta, aprite la teglia e lasciate raffreddare su una gratella per torte.
info: se volete fare il pan di spagna di cacao:
il procedimento e lo stesso che si usa per il pan di spagna tradizionale , bastera  sostituire 20 gr di farina con pari quantita di  cacao in polvere.
Ho usato il stampo di 26 cm diametro.
Buon Appetito!

No comments:

Post a Comment