ZACUSCĂ DE VINETE




       În această perioadă, majoritatea gospodinelor  pregatesc asigurarea proviziilor pentru iarnă. Zacusca este unul dintre cel mai cunoscut preparat tradiţional românesc care nu lipseste din camara.

Ingrediente:

Pt 4 porții

20kg gogoșari
20kg vinete
8kg ceapă
3 l bulion
3 l ulei
8 linguri sare mare(după gust)
1lingura jumate de piper(după gust)
jumate plic foi de dafin(sau praf de foi de dafin

Mod de preparare:

Se pregătesc borcanele spălate și uscate
Se spală toate legumele ,și se îndepărtează tot ceea ce este rău din acestea.
Se coc vinetele ,si se curata .
Apoi se dau toate legumele prin robot pe răzătoarea mare,sau prin mașina de tocat.(vezi foto tipul de razatoare folosit la robot)
                       


        


          Pregătim căldarea in care punam bulionul, gogoșarii,ceapa și se fierbe aproximativ 2 ore amestecând continuu. După acest timp punem vinetele( date la fel ca celalte legume prin robot sau tocate). Se mai lasă la foc inca o ora după punem uleiul,sarea,piperul și foile de dafin. 
                                                
       După ce am adăugat toate ingredientele se mai fierbe aproximativ o oră. (Se probează luând cu lingura pe o farfurie și verificam sa fie suficient de fiartă (o gustăm)

      Zacusca fierbinte se pune in borcane și le închidem imediat . Punem peste borcane o pătură și un nailon pt ca răcirea sa fie lenta. Lăsăm până următoarea zi ,după care o punem la locul de depozitare( beci , cămară)

Info. 
Ingredientele se pun în funcție de câte porții dorim să facem.
Această zacuscă fiind făcută la căldare ,este în cantitate mai mare în număr de 4 porții.


            Spor la gătit şi Poftă Bună!



No comments:

Post a Comment