PAINE TRADITIONALA CU CARTOFI


        Pâine de casă tradiționala cu cartofi, foarte pufoasă și delicioasă!

Ingrediente:
1,5 kg faină tip 000
450 g cartofi galbeni
2 lingurițe sare
1 pliculeț drojdie uscată (7 g)/15gr.drojdie proaspată la cub
puțin zahăr (pentru activarea drojdiei)
50 ml ulei
650 ml apă(aprox.)

Mod de preparare:

        Faina se cerne, se adaugă drojdia şi zaharul şi se amestecă. Se toarnă cartofii ( fierți în coajă şi raciți în prealabil ,mărunțiți cu furculița) , 2 lingurițe de sare ,apa,ulei, și se frământă. Dacă mai este nevoie, se mai adaugă apă calduță, cât este nevoie, ca să iasă un aluat potrivit. Rezultatul depinde foarte mult de calitatea făinii utilizate.
Se acoperă aluatul rezultat cu un şervet curat şi se lasă la dospit într-un loc călduț.
După aproximativ 30-40 de minute se verifică aluatul dacă şi-a dublat volumul.
Se modelează painea în forma dorită , se aşează în tavă şi se mai lasă la dospit aprox.30 min.
Se coace la 180 de grade, în cuptorul preîncălzit.
Se face o probă cu scobitoarea !


Sfaturi utile:
Ține minte să nu pui sarea direct peste drojde.
Apa nu trebuie sa fie prea fierbinte!
        Se poate reduce cantitatea de drojdie folosită pentru cine doreşte! ,dar cu unica condiție de a creṣte timpul de dospire, deci se poate ajuge şi la dublarea acestuia.
Faina trebuie să fie de calitate! (este indicat sa se folosească făina la temperatura camerei).

Poftă bună!

 Ricetta in collaborazione con : 

Ingredienti:
1,5 kg di farina tipo 00
450 g di patate gialle
2 cucchiaini di sale
1 bustina di lievito secco (7 g)/15g.lievito fresco a cubetti
poco zucchero (per l'attivazione del lievito)
50 ml di olio
650 ml acqua (ca.)

Procedimento:

Buon Appetito!



No comments:

Post a Comment