Tiramisu original – rețeta italiană autentică. Cum se face tiramisu rețeta originală? Cum se face crema pentru tiramisu fără frișcă?
Tiramisu este poate cel mai celebru desert italian care a devenit cunoscut in intreaga lume. Rețeta originală de Tiramisu se realizeaza cu pișcoturi însiropate în cafea tare, montate cu o cremă fină și aerată de mascarpone cu zahăr și ouă , deasupra fiind pudrate cu cacao.
Acest desert in varianta originala conține cantități destul de mari de cofeină și uneori de alcool (vin dulce licoros Marsala sau lichior de migdale Amaretto) iar numele lui s-ar traduce „ridică-mă!”. Este un desert revigorant care te pune pe picioare și-ți dă energie.
In cursul anilor varianta originala a suferit numeroase modificari, in cadrul carora cafeaua a fost inlocuita de exemplu de siropul de la compotul de ananas (astfel realizndu-se o vaianta fara cofeina ).
Ca orice fel celebru și Tiramisu a fost distorsionat și s-a ajuns la niște versiuni foarte îndepărtate de original.
Frișca nu are ce căuta într-un Tiramisu autentic iar pișcoturile nu se însiropează cu cacao instant cu lapte ci cu cafea veritabilă, pentru hipertensivi se poate folosi o cafea decofeinizată. Este foarte importantă calitatea ingredientelor: mascarpone să fie natural , cafeaua să fie una tare, veritabilă, aromată, iar ouăle să fie proaspete.
Pentru a obține o cremă de mascarpone pufoasă și cu ținută (care nu curge) italienii separă gălbenușurile de albușuri și le bat spumă pe cele din urmă. Într-adevăr este cu totul altceva, in urma acestui procedeu se obtine o crema pufoasa si foarte fina.
500 g mascarpone
150 g zahăr
5 ouă proaspete
opțional: extract de vanilie sau 1 plic de zahăr vanilat
aprox .300 g - 400g pișcoturi (Savoiardi) 250 ml cafea naturală tare (tip moka) îndulcită cu zahar sau miere dupa gustopțional: 50 ml lichior de migdale (Amaretto) sau vin dulce Marsala1 lingură de pudră de cacao amară (care se foloseste pentru decor).In reteta prezentata am folosit frisca clasica pentru a decora ,iar pentru a obtine o forma perfect rotunda am utilizat un inel detasabil .
Am început prin a separa gălbenușurile de albușuri și a le așeza în 2 castroane curate. Peste gălbenușuri am pus zahărul si se mixeaza gălbenușurile cu zahărul timp de 4-5 minute, se poate adauga și un pic de vanilie. Acestea devin cremoase, cresc în volum și se deschid la culoare.
Am adăugat apoi mascarponele în 2 tranșe și cu o lingura de lemn am incorporat totul. Separat am bătut albușurile spuma!.Treptat se adauga spuma obtinuta si se omogenizeaza crema de tiramisu cu grijă pentru a se mentine crema " pufoasa".
Am însiropat scurt pișcoturile în cafeaua rece!. Puteți adăuga în cafea Marsala sau Amaretto dupa gustul fiecaruia. Pișcoturile se cufundă în cafea preț de câteva secunde – ele nu trebuie să se sfărâme!
Sfat:
Tiramisu proaspăt montat trebuie sa stea la frigider pentru măcar 3-4 ore ca să se răcească bine. Cel mai recomandat este sa fie lasat peste noapte . Decorul de cacao se face chiar înainte de servire deoarece altfel pudra de cacao se umezește, face crustă și nu este estetic.
No comments:
Post a Comment