Ingrediente:
1 kg de făină
400ml lapte cald
100 ml ulei
20 grame drojdie uscată sau 50 grame drojdie proaspată
4 oua
1 gălbenuș (pt uns cozonacii)
2 lingurițe rase de sare
5linguri zahar
rahat sau cacao(umplutura după preferințe)
obtional se poate pune coajă de lămâie
Într-un lighean încăpător se pune făina ,în mijlocul căreia se face o adâncitură unde punem ouăle laptele cu drojdia care a stat 5 minute,cele 4 linguri de zahăr și uleiul .Toate acestea se amestecă puțin cu o spatulă după care se adaugă sarea.
Compoziția astfel obținută se framanată foarte bine(manual sau la robot)
Pentru un cozonac se folosesc două părți .Se întind cu mana două foi nu foarte late ( vezi foto) pe care se pune umplutura dorită și se rulează. Se fac două batoane lungi care se împletesc între ele.
Procedăm astfel și cu restul părților de aluat până obținem patru cozonaci.
Cozonacii se pun pe tava tapetată cu hârtie de copt și se lasă la crescut pentru încă 40 de minute.
După ce cozonacii au crescut , se ung cu gălbenuș de ou și se se pun în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru aproximativ 30 de minute.
Primele minute de coacere este indicat să se coacă la o temperatură mai ridicată, după care se reduce la 180 de grade.
No comments:
Post a Comment