Acest tort este un desert perfect pentru sărbători și ocazii speciale. Această rețetă se pretează a fi realizată cu orice fructe de sezon!
Ingrediente:
4 ouă mari
100 ml lapte
250 gr zahăr
100ml ulei de floarea soarelui
340 gr de făină albă de calitate
1/2 plic de praf de copt
esență de vanilie sau zahăr vanilat
Crema:
1/2 litru de lapte
3 ouă
140 gr de zahăr
80 gr de amidon
estenta de vanilie
coajă de lămâie
Decor : fructele dorite peste care se adaugă 1 plic de gelatină Tort Gelee (pregătit conform instrucțiunilor de pe pachet).
Frișcă lichidă(1 cutie mică)
Preparare blat :
se cerne făina apoi se amestecă cu praful de copt
Separat într-un castron gălbenușurile se omogenizează cu zahărul, uleiul turnat încet că la maioneză ,laptele;
se adaugă și esența de vanilie și făina amestecată cu praful de copt
albușurile se bat spumă cu un praf de sare.
se încorporează albușurile în aluat, fără a amesteca excesiv
cuptorul se încălzește la 180 gr C
tava se unge cu unt și tapetează cu făină (diametrul tăvii este de 28cm)
se coace la foc mediu pentru aproximativ 30 de minute
se verifică blatul cu o scobitoare înainte de a-l scoate.
Preparare crema:
500 ml de lapte se pun la fiert se adaugă coaja de lămâie (și se lasă la infuzat până ce începe să fiarbă laptele, apoi se elimina). separat se mixează ouăle ,amidonul și zahărul.
Se adaugă compoziția de gălbenușuri peste laptele călduț și se amestecă cu un tel până când crema devine densă (cam 4-5 minute),trebuie să capete consistentă unei budinci,la final se adaugă esență de vanilie.
Se varsă crema obținută peste blatul rece( pentru cine dorește să obțină un blat însiropat,poate în prealabil să se folosească puțină zeamă de compot).
Se decorează cu fructele preferate, la alegere!,
La final se adaugă gelatină și frișcă pentu decor
Poftă bună!
No comments:
Post a Comment