MINI TARTE CU FRUCTE SI CREMA DE VANILIE/ Cestini di frutta


                                       
Mini tartele cu fructe au un aluat fraged și crema de vanilie delicioasă.  Ele reprezintă desertul perfect  pentru mesele de  sărbătoare.

Ingrediente aluat:
260 gr făină
1oo gr unt rece
80 gr zahăr
1 ou
coaja de la o lămâie
sucul de la o jumătate de lămâie
1/2 lingurița de praf de copt

Ingrediente cremă:

400 ml lapte
100 gr zahăr
3 gălbenuşuri
40 gr de amidon( sau făină -înlocuitor)
esența de  vanilie

pentru decor: 
fructe la alegere
gelatina 

Mod de preparare:
           Punem toate ingredientele într-un bol încăpător și frământam 5-10 minute, până avem un aluat omogen . Când aluatul nu se mai lipește de mâini, facem o bilă pe care  o invelim cu folie alimentară și o lăsăm la frigider 30 min. Pentru a realiza crema: se pune laptele la încalzit,separat galbenuşurile se omogenizează cu zahărul,amidonul şi un praf de sare.
       Când laptele este cald se adaugă compoziṭia de gălbenușuri și se amestecă cu un tel în mod continuu până la îngroşarea cremei( aprox 2-3 min). 
Esența de vanilie se adaugă la final.
Crema obținută se lasă la rece.
Pregătim aluatul ,pe masa de lucru ce a fost presărată cu puțină făină, și decupăm cu ajutorul unui pahar dimensiunea dorită.
 Punem aluatul în forme și îndepărtăm excesul de aluat de pe margini apoi se înțeapă  baza uşor cu ajutorul unei furculițe.
Așezăm formele într-o tavă și le dăm la cuptorul încins la 180°C și le coacem 6/7minute.
Atenție ! este nevoie de 2/3 ture de copt pentru a termina aluatul ,în funcție de dimensiunea formelor ce le aveți.
Lăsăm mini tartele să se răcească.
Se pune crema în mini tarte apoi se ornează cu fructe proaspete.
Info:
      Pentru coșulețele pe care trebuie să le umplem cu crema fie folosiți forme pentru mini-tarte individuale, pe care le găsiți în comerț, ori o tavă pentru cupcakes.
     Dacă se consumă imediat nu este nevoie de gelatină, însă pentru a se evita oxidarea fructelor este de preferat să se acopere la suprafață cu un strat lejer .
Poftă bună!

Ricetta in collaborazione con : 
      Pasticcini mignon deliziosi realizzati con pasta frolla e un goloso ripieno di crema pasticcera e frutta fresca.
Ricetta qui:
 


Per la pasta frolla :
260 gr di farina ’00
100 gr di burro a temperatura ambiente
80 gr di zucchero
1 uovo intero media dimensione
succo di 1 limone
buccia grattugiata di 1 limone
1 bustina di vaniglia oppure 1 cucchiaio di estratto di vaniglia
1 pizzico di sale

Per la crema pasticcera:

400 gr di latte intero
3 tuorli media dimensione
100 gr di zucchero
40 gr di amido di mais/farina
1 cucchiaio di vaniglia o i semi di 1/2 bacca o 1 bustina di vaniglia in polvere

Per completare:

frutta fresca
gelatina transparente

Procedimento:

         Per preparare la frolla , inserite in una ciotola la farina e il burro, e fate sciogliere tra le dita il burro insieme alla farina fino ad avere un composto sbriciolato.
Unite il resto degli ingredienti e lavorate prima con le mani, poi rovesciate il composto sul piano di lavoro e continuate a lavorare fino ad ottenere un impasto liscio ed omogeneo.(vedi le foto).
Lasciate riposare in frigo 30 min.
        Nel frattempo prepariamo la crema pasticcera. In una ciotola inserite i tuorli, lo zucchero e un pizzico di sale e mescolate con una frusta a mano. Unite amido di mais o la farina setacciata , poca per volta, e versate il latte caldo, da cui avrete estratto la vaniglia.
Amalgamate bene con la frusta.
Ponete il composto sul fuoco, a fiamma moderata, e continuate a mescolare con la frusta, fino a quando non sarà addensata.
       Imburrate i stampi !
Posizionate le forme al centro. Fate aderire molto bene la base e i bordi e bucherellate il fondo con i rebbi di una forchetta. Infornate i cestini di pasta frolla nel forno statico preriscaldato a 180°C per max 10 minuti.
Una volta pronti, lasciateli raffreddare.
       Riempite i cestini di pasta frolla con la crema utilizzando un cucchiaio o una sac à poche con bocchetta liscia.
Per preservare la frutta al meglio, spennellate i Cestini di frutta con della gelatina per torte (seguite le indicazioni sulla confezione) o spruzzate della gelatina spray.

Buon Appetito!

No comments:

Post a Comment