Ingrediente:
Blat:
300 g biscuiți de cacao
100 grame unt topit
Piure de mure:
500g mure
120 ml apă
100 gr zahăr
Un plic gelatina
Zeama de la o lămâie
Cremă:
500 ml frișcă lichidă
430 cremă de brânză
60 ml apă
Un pic gelatină
110 g zahăr pudră
Glazură oglindă:
175 ml apă
150 ml smântână pentru frișcă
225 g zahăr
75 g cacao
10g gelatină
Mod de preparare Blat:
Zdrobim biscuiții ,peste care punem untul topit și amestecăm,după care îi punem în tava cu inel detasabil și îi presăm pentru a forma un blat. (Tava cu diametrul de 24cm)
Punem blatul la frigider
Mod de preparare glazura:
Punem la înmuiat gelatina în puțină apă rece pentru 10 minute.(luăm puțină apă din cei 175 ml)
Amestecăm într-o crăticioara, apă cu zahărul, frișca și cacaoa. Punem crăticioara pe foc mic până ce zahărul este complet topit.Glazura trebuie să fie fierbinte ,dar să nu fiarbă!Stingem focul, adăugăm gelatina ,amestecăm până se topește gelatina. Se strecoară glazura pentru eliminarea bobițelor de cacao rămase.
Se lasă să se răcească și apoi o băgăm la frigider pentru
30- 35 minute. În momentul în care textura devine mai densă, dar si lichidă, se poate folosi.
Glazura nu se intinde cu cuțitu deoarce pierde din luciu.
Mod de preparare piure de mure (sau alte fructe de pădure):
Gelatina se pune la hidratat cu 60 ml apă
Punem în blender 60 ml apă ,zeama de lămâie și mure
Murele date prin blender se pun între o crăticioară ,peste ele se pune zahărul.
După ce începe să clocotească ,se lasă la fiert 4 minute
Piureul se strecoară și se adaugă gelatina hidratată. Se amestecă bine. Se lasă să se răcorească timp în care reparăm crema de bază.
Crema de bază:
Într-un vas se pune gelatina cu apă (50 ml) pentru hidratare.
În alt vas se mixează crema de brânză și zahărul pudră, după ce s-au combinat adăugăm frișca lichidă. Se mixează foarte bine.
Când crema este gata de mixat, se adaugă gelatina pe care am bagat-o 10-12secunde în cuptorul cu microunde să se topească. Se amestecă cu o spatulă sau o lingură de lemn. Crema astfel obținută se pune în trei boluri în mod egal.
În primul bol de pune un polonic din piureul de mure,în al doilea bol se pun două polonice din pireul de mure, iar în ultimul bol se pun 4 polonice din piureul de mure. Dacă ne rămâne din piure , mai adăugăm în fiecare bol în mod egal. ( Polonicul nu trebuie să fie mare) trebuie să fie diferența de culoare între aceste trei creme.
Se scoate blatul de tort de la frigider și se adaugă pentru primul strat, crema cea mai închisă la culoare. Se pune la frigider pentru jumătate de oră (verificăm să fie întărit) după o jumătate de oră se pune al doilea strat crema următoare. Se pune din nou la frigider pentru 30 de minute.
La sfârșit se pune ultimul strat de cremă, adică cea mai deschisă la culoare.
Lăsăm să se întărească foarte bine o oră ,după care adăugăm glazura oglindă.
Tortul obținut se pune la frigider pentru minim 5 ore.(verificăm să fie întărit)
Este un desert preparat la rece, aromat si racoritor, care este ideal pentru zilele calduroase de vara
Poftă bună!
No comments:
Post a Comment