2 kg de zahar (proportia de 2:1 , 1 kg de fructe si 500 de zahar)
4 lămâi potrivite
gelfix
info:
cine doreste poate folosi si reteata clasica cu proporția de 1:1 fructe -zahăr,aceasta este perfectă pentru o dulceață bine închegată; reducând cantitatea de zahăr va trebui să fierbeți preparatul mai mult și fructele se vor zdrobi.
Mod de preparare:
Fructele se spala bine in mai multe ape, inainte de a fi curatate. Se pregătesc borcanele spălate și uscate foarte bine.
Se așază toate căpșunile curățate într-un vas încăpător (potrivit pentru dulceață). Se stropesc fructele cu zeama de lămâie,se pune apoi tot zahărul(in straturi) Se acoperă vasul și se lasă într-un loc răcoros 4-5 ore (sau peste noapte dar la frigider!).
.
După trecerea timpului de odihnă, se va forma siropul prin dizolvarea zaharului.
Se pastreaza o cană cu sirop pe care o folosim la sfârșit pentru dizolvarea pliculetelor de gel fix.
Se pune vasul pe foc, iar în scurt timp fructele vor începe sa fiarbă si vor forma spuma. Se urmărește cu atenție vasul in timpul preparării , spumând dulceața constant( pana la inlaturarea completa a spumei).
Se fierbe aprox. 25-30 de minute.
Oprim focul și lăsăm să se răcească.
După ce s-a răcit,dizolvam gelfix in cana de sirop( care am reținut-o la început ) și fierbem 3-4 minute, amestecand continuu .
Dulceața fierbinte se pune în borcane, apoi se sigileaza bine și se așază cu capul în jos (pentru vidare mai bună).
Se acoperă cu o pătura pentru a se răci în timp mai îndelungat.
Spor la gătit şi Poftă Bună!
No comments:
Post a Comment