CROISSANTE CU UNT


       Fragede și cu o aromă deosebită de unt, croissantele sunt perfecte pentru a fi servite la micul dejun .
      Reţeta de croissante prezentată este una rapidă ,(cea originală prevede un număr strict de împachetări cu blocul de unt şi toate măsurătorile aferente). Nu ies tocmai că cele clasice, dar pentru noi sunt perfecte.

Ingrediente:
750-800 gr făină
10 gr drojdie proaspătă
200 ml lapte cald
150 ml apă caldă
70 grame zahăr
1 ou
10 grame sare
2 linguri de ulei
250 gr unt
vanilie
câteva linguri de lapte(pentru uns )
un gălbenuș(pt uns)

Mod de preparare:
Punem într-un vas apă călduță și puțin zahăr (apă trebuie să fie doar ușor călduță, nu fierbinte), adăugăm drojdia și amestecăm până când aceasta se dizolvă complet.
       Adăugăm 100 g de făină, din cantitatea totală ,acoperim vasul și îl lăsăm 30 de minute, într-un loc călduț .
Peste făină,se adauga maiaua ce a fost deja pregatita,  oul, apoi zahărul și sarea.
Continuăm să adăugăm laptele ușor călduț,si uleiul inspre final până când obținem un aluat omogen.(asemănător cu cel de cozonac)
Frământam bine aluatul până când nu se mai lipește de mână și este perfect elastic (cca 20 minute la mână).
Îl lăsăm să dospească, într-un loc călduț, pentru cca 2-3 ore sau până când își dublează volumul.(vezi foto)
       După ce aluatul a dospit se împarte aluatul în 10 părți egale apoi se întind într-un start cât mai subțire formând cercuri cât de cât egale
Se unge fiecare strat cu untul moale(la temperatura camerei) și se așează respectand forma unui cerc.(vezi foto)
       Se învelește cu grijă totul cu o folie alimentară și se pune la frigider pentru 40 de minute!
După ce s-a scurs timpul se transferă aluatul pe masă de lucru ,presărată cu puțină făină și se întinde foarte bine aluatul ,respectând formă de cerc .
Tăiem în triunghiuri și formăm croissantele, începând de la partea mai lată spre vârful triunghiului (vezi foto)
Se pot umple cu dulceață sau orice altă compoziție dorită de dumneavoastră.
Se așează pe o tavă , și se lasă la dospit minim o ora!
După ce s-a scurs timpul de dospire , se ung cu un gălbenuș bătut bine cu 2-3 linguri de lapte.
Am copt croissantele în cuptorul preancalzit, pentru 10 minute la 180 grade, apoi 20 de minute la 170 de grade Celsius încălzire sus/jos. 

Sfaturi:

Atenție! folosiți o făină de calitate
Faina este foarte importanta( este recomandata o faina cu continut mai ridicat de gluten, eu am utilizat faina alba pentru paine).
Respectați timpul de dospire prevăzut în rețeta pentru fiecare etapă. Acest lucru este esential in obtinerea unor croissanti pufosi si cu multe-multe foite.
Aluatul îl puteţi face de seara, cu tot cu împachetări, iar dimineaţă îl întindeţi şi formaţi croissantele.
Se face o tăietură de 1 cm în centrul bazei triunghiurilor, apoi se rulează ,pentru a obțină o formă cât mai perfectă.
Vârful trebuie să se afle întotdeauna sub croissant, altfel riscăm să se se desprindă în timpul coacerii.
Se pot păstra în pungă de hârtie sau acoperite cu un șervet de bucătărie



 


Poftă bună!

 Ricetta in collaborazione con : 

Ingredienti:
Per l’impasto:
200 ml di acqua tiepida
200 ml di latte tiepido 
1/3 di cucchiaino di sale 
70 g di zucchero 
10 g di lievito 
2 cucchiai di olio
2 pz uova (1 tuorlo per spennellare )
750-800 g di farina + 100 g per infarinare 
280 g di burro morbido
vagnilia
Per il ripieno: crema pasticera
Per la decorazione: zucchero a velo
Procedimento:
        Mettete la farina in una ciotola capiente aggiungete lo zucchero, il latte,aqua il lievito sbriciolato, e cominciate a mescolare con un cucchiaio di legno.
         Aggiungete le uova, poi il sale ed infine aggiungete il burro morbido a pezzetti ed impastate;
poi versate l’impasto sul piano di lavoro leggermente infarinato, si impasta fino ad ottenere una consistenza uniforme.
Mettete ora l’impasto in una ciotola e coprite con la pellicola e lasciate lievitare per circa 2-3 ore. Gia lievitato, l’impasto si divide in 10 panetti .
           Stendete il primo panetto col matterello sul piano di lavoro leggermente infarinato a creare un disco di pasta sottile 3-4 mm, spennellate la superficie superiore del disco con burro fuso (precedentemente fuso a bagnomaria oppure in microonde)
         Stendete quindi il secondo panetto di impasto formando un altro disco, sovrapponetelo al primo, ripetete l’operazione con tutti i panetti, spennellando la superficie con burro.
Copriteli e metteteli in frigo a raffreddare per 30-40 min in modo che il burro presente tra i vari strati si indurisca. 
          Prendete il impasto dar frigo e mettetelo sul piano di lavoro,e con il matarello stendette tutto piano , fino a creare un disco sottile ,e con un coltellino affilato, o con una ruota per le pizza , dividete in spicchi uguali tagliando prima a croce ,e poi suddividendo ulteriormente ogni parte in altri spicchi.
          Se volete farcire alla base del triangolo /spicchio mettete un cucchiaino di marmellata, crema, etc.. 
      Posizionate i cornetti su un foglio di carta forno, e lasciateli lievitare 2 ore (o fino al raddoppio). Dopo la lievitazione spennellate ( con il tuorlo e 2 cuchiaini di latte
Infornate in forno preriscaldato a 180° per circa 10 minuti,e puoi 20 min a 170° ( finché non saranno dorati).
Buon Appetito!

No comments:

Post a Comment